IcebreakerHeader2122

 

Waarom zou je kiezen voor Icebreaker shirts & baselayers?

Icebreaker New Zealand Merino is in de laatste decennia opgekomen als hét Merinowol shirts & baselayer kledingmerk dat de voordelen van het gebruik van de zeer fijne Merinowol uitstekend onder de aandacht heeft gebracht van outdoor liefhebbers.

 

De lichte, ademende vacht van het merinoschaap houdt hem koel in de verzengende hitte van de Zuidelijke Alpen van Nieuw Zeeland. In de winter produceert het schaap een extra laag wol om hem warm te houden. Inmiddels is bij het grote publiek wel bekend dat Merinowol en in het bijzonder de kleding die Icebreaker hiervan maakt ook ideaal is voor iedereen die houdt van sportbeoefening in de frisse buitenlucht of van een actief (buiten)leven én die waarde hecht aan duurzaamheid. Waarom je voor Icebreaker zou moeten kiezen, lees je daarom hier.

 

Merino: wel de voordelen van wol, niet de nadelen

De term "Wol" roept soms negatieve associaties op: “lastig in onderhoud, speciale wasprogramma’s, kriebelt, is warm”. De gedachte om wollen kleding te dragen als je intensief gaat sporten ligt in eerste instantie om deze redenen niet voor de hand en wordt door velen te snel verworpen. Onterecht en jammer, want Icebreaker kleding kent deze nadelen beslist niet en biedt tegelijkertijd juist belangrijke voordelen.

 

De kwaliteit van Icebreaker kleding ligt besloten in de bijzondere kwaliteit van Merinowol en de manier waarop Icebreaker hier mee omgaat.

 

Het Merinoschaap produceert namelijk heel fijne wolvezels die in tegenstelling tot andere wolsoorten bij 99,9% van alle mensen geen kriebel veroorzaakt. Het dragen van Merinowol kleding is in dit opzicht niet anders dan katoenen kleding en het voelt zelfs minstens net zo prettig aan als geruwd of geborsteld katoen.

 

De dunste shirts in de collectie, gemaakt van 150g/m² weefsel, zijn minder warm dan een gemiddeld katoenen shirt, terwijl de dikste shirts in de collectie, gemaakt van 260 g/m² weefsel wel 2x zoveel warmte vasthouden als een katoenen sweater.

 

Tijdens het fabricage proces wordt de Merinowol op speciale wijze met wasbaden behandeld zodat het eindproduct, shirt/ legging/ vest geen krimp meer vertoont als je het shirt op 40 graden wast. Dit betekent dat je Icebreaker gewoon mee kunt wassen met bonte was op 40 graden.

 

Icebreaker is er dus in geslaagd om de nadelen die er voor velen kleven aan wollen kleding te neutraliseren en zelfs te elimineren.

 

Alleen maar voordelen

De Merinowol kleding die Icebreaker maakt, biedt daarnaast echter heel belangrijke voordelen waar de Outdoor-wereld inmiddels wel van overtuigd is:

 

Transpiratievocht wordt net als bij een katoenen shirt door de Icebreaker kleding goed opgenomen. Een verschil met katoen is dat Merinowol het vocht veel gemakkelijker afgeeft. Dit kan zijn aan de buitenlucht, als je het shirt als buitenlaag draagt, maar kan ook zijn aan een volgende kledinglaag zoals bv een softshell of hardshell. De kleding draagt hierdoor op ‘actieve’ wijze bij aan de afvoer van transpiratievocht, waar katoen vocht wel opneemt maar niet afgeeft.

 

In tegenstelling tot polyamiden of katoen is Merinowol ook in staat om warmte vast te houden als het nat is. Voelt een katoenen shirt koud aan als je bezweet bent, bij Merino is dit veel minder het geval. Om deze reden is het van belang om een dun Merinowol shirt te kiezen als het juist je bedoeling is om warmte kwijt te raken.

 

Een groot voordeel voor velen is tenslotte dat Icebreaker New Zealand Merinowol transpiratiegeur resistent is. Wat dat betekent? Dat je een backpack-/wandel-/ fiets-/toerski-tocht kunt gaan maken en in principe maar 1 shirt hoeft mee te nemen. ’s-Avonds even doorspoelen in een wastafel, licht uitknijpen en te drogen hangen en het shirt is de volgende ochtend weer klaar voor een nieuwe dag.

 

Tot slot zijn wij groot fan van Icebreaker omdat deze kleding is gemaakt van een 100% duurzaam natuurproduct. Biologisch afbreekbaar en afkomstig van schapen die op een diervriendelijke wijze worden gehouden in het ruige Nieuw-Zeelandse landschap.

 

Producten range 

Zoals gezegd is Merinowol goed in staat om warmte vast te houden. Vandaar dat Icebreaker producten aanbiedt in verschillende diktes. De belangrijkste zijn wat ons betreft de 150, 200 en 260 producten. Het getal staat voor de hoeveelheid Merinowol per m2 uitgedrukt in grammen die is gebruikt om een artikel te vervaardigen. Een Everyday150 betekent dus dat er 150gram Merinowol per m2 is verwerkt.

 

'Proof of the pudding, is in the eating'

De enige ware test van iets, is om te ervaren waar het voor bestemd is en dat geldt uiteindelijk ook voor Icebreaker kleding. De nadelen/ argumenten ‘lastig onderhoud, kriebelen en te warm” bestaan niet bij Icebreaker. De voordelen/ argumenten ‘100% duurzaam natuurproduct, geurresistent, actieve bijdrage aan comfort en isolerend indien nat/koud’ maken Icebreaker kleding juist onderscheidend ten opzicht van polyesther shirts zelfs als die speciaal ontworpen zijn voor sportbeoefening.

 

Zoals gesteld zullen velen de gedachte aan 'wollen kleding' in relatie tot ontspannen of zelfs intensieve sportbeoefening heel snel verwerpen. Tot het moment dat ze zelf hebben ervaren dat Icebreaker zoveel kwaliteit biedt dat je vervolgens niet meer zonder kunt.

 

Een gemiddelde Icebreaker liefhebber heeft 4 shirts in zijn garderobe, heeft Icebreaker vastgesteld. Wij hebben geen reden om hieraan te twijfelen en vermelden het "zodat je weet waar je aan begint" als je ervoor kiest om ook Icebreaker te gaan dragen.

 

Alle shirts en baselayers van Icebreaker die wij in onze collectie hebben opgenomen, vind je op Outdoorbrands.nl/Icebreaker-New-Zealand-Merino